среда, 4. јул 2012.

Царичино монашење

Данашњи изглед једног константинопољског манастира: Хора

На монашењу Царица је добила ново име: Ипомонија. Свакоме ко ју је познавао одмах је било јасно одакле оно: реч "ипомони" на грчком означава "постојаност" и "трпљење", а код Царице Јелене, која је без сумње била пуна врлина, одувек се посебно истицала управо врлина трпљења.
Колико се само пута царица тешила речима Спаситељевим: Трпљењем својим спасавајте душе своје; који претрпи до краја тај ће се спасти.  Колико је пута чула или прочитала речи Његових апостола: Хвалимо се и у невољама, знајући да невоља гради трпљење.  Или: Сваку радост имајте, браћо моја, када паднете у различита искушења, знајући да кушање ваше вере гради трпљење; а трпљење нека усавршује дело, да будете савршени и потпуни без икаквог недостатка. (192-193)

Реч трпљење, грч. "ипомони" (υπομονη), у Новом Завету се среће 32 пута, а у Старом Завету 25 пута: Трпљењем својим спасавајте душе своје (Лк. 21,19); хвалимо се и у невољама, знајући да невоља гради трпљење (Рим. 5,3); који претрпи до краја тај ће се спасти (Мт. 10,22); сваку радост имајте, браћо моја, када паднете у различита искушења, знајући да кушање ваше вере гради трпљење; а трпљење нека усавршује дело, да будете савршени и потпуни без икаквог недостатка (Јак. 1,2,4). О овој врлини, коју су сви свети оци веома ценили, нарочито лепо је говорио свети Јован Златоуст у својим знаменитим "Писмима Олимпијади". (192-193)

Нема коментара:

Постави коментар